BLONDE D’AQUITAINE: EEN BIJZONDER RUNDERRAS
Blonde d’Aquitaine staat voor een bijzonder pure smaakbeleving. Dit runderras is ontstaan uit drie verschillende rassen uit Aquitaine, de regio in het zuidwesten van Frankrijk. Kort geschetst is dit ras ontstaan door de combinatie van drie Aquitaanse onderrassen en de kruising met onder meer limousin en charolais. Pas sinds 1962 wordt dit blonde ras in Frankrijk officieel erkend met een eigen stamboek.
De Blonde d’Aquitaine is een lust voor het oog
De blonde d’Aquitaine is niet enkel relatief jong, maar ook relatief klein. De runderen zijn makkelijk herkenbaar dankzij hun blonde tot tarwekleurige huid die rond de ogen en muil vaak wat lichter getint is. Verder hebben de dieren fijne blonde hoorns zonder zwarte uiteinden en valt de lange en gespierde lichaamsbouw op.
Deze kenmerken maken van de blonde d’Aquitaine een mooi en elegant ras. De koe is een lust voor het oog en een ware sensatie qua smaak.
Een mooi gewicht met een sober dieet van grassen
Door een efficiënte opname van grote hoeveelheden ruwvoeder groeit een blond d’Aquitaine kalf snel. Toch zijn deze runderen in staat om ook een mooi gewicht te bereiken met een sober dieet van grassen. Ze staan dan ook bekend om hun enorm hoge vleespercentage na versnijding. Deze runderen bevatten uitstekend vlees dat voorzien is van een fijne en malse structuur die mooi gemarmerd is, met een beetje vet dat voor extra smaak zorgt.
Het vlees van de blonde d’Aquitaine is ideaal om enkele weken te laten rijpen voor een extra sappige en krachtige smaak. De fijne en consistente structuur maakt het heerlijk vlees bij elk etentje. De entrecote, een rosbief, een ribstuk of een steak, bij Jo Herbots is alleen het beste goed genoeg.